Nuffnang Ads

Sunday, 19 June 2016

Property points to ponder

https://m.facebook.com/notes/abe-nazz-daimyo-ecopark/kitabul-daimyo-kuasai-teknik-asas-perbankan/484303788446107/

Post by my Jagers Corp lead, Abe Nazz

Saturday, 4 June 2016

Bouncy Castle for Rent (ABC-Ain Bouncy Castle)

I have 3 bouncy castles for rent on birthday party, or other events

Tuai Padi Antara Masak ASB

Teknik k15 dari Kentzige Bruang.
Tuai Padi Antara Masak.

Haha excited dah keluar cth. Sblm ni agak2 j teknik ni.
ROI Paling Tinggi.

Knp x apply 400k terus? Jika ambe pd kedudukan bro skang, ini yg ambe buat:

1. Apply ASB Financing utk diri sendiri dan psgn. Xde psgn? ASB & ASB2 then.
2. 200k each. Total 400k.
3. Islamik, tenure 30 thn (max), tanpa insuran.
4. Byrn 1098.22 sebulan utk 200k ASB Financing. Assume 1,100/bln. Dh apply 400k, maknanya perlu 2,200/bln.
5. Mula byr bln Ogos.
6. Bayar hingga Disember. Ogos hingga, Disember br 5 bulan.
7. 5bulan x 2,200/bln = 11,000 je kot modal utk 2016. Ada lg balance 4k kot. Ok la, tolak lg 126 yuran proses 2 ASBF tu.
8. 2 jan2017 dh dpt dividen dan bonus.
9. 7.25% x 400k ÷ 12bln x 6bln = 14,500 dividen.
10. Bonus 0.5% x 400k ÷ 120bln x 6bln = 100
11. 4,000 - 126 + 14,500 + 100 = 16,374 modal pd jan 2016
12. Hanya mampu byr hingga 7bln shj.
13. Sila terminate kedua2 ASBF
tu berkuatkuasa bulan julai2017.
14. Pastikan banker bro sorg yg fhm arahan ni dan uruskan spt yg bro nk. Isi form terminate minggu pertama bln jun dan bgtau dgn jelas kat banker nk akaun tu terminate bln julai.
15. Reapply ASBF 200k+200k pd masa, sama submit borg terminate tu. Ingatkan banker supaya ASBF yg br kuatkuasa sebaik shj selesai terminate.
16. Bln julai bro akan dpt prinsipal hasil terminate dlm 4,800.
17. Bln 9 mula byr ASBF yg br.
18. 2018 bro blh plan utk 200k ASB2F plak.

Dgn izin bos.

Wednesday, 27 April 2016

Refinance

Refinancing
---------------------
Dlm bahasa mudah:- pindahkan loan/financing dari Bank A ke Bank B..
Korang boleh pilih utk refinance o/standing amount sahaja dr Bank A ke Bank B.. Atau pun buat penambahan "cash" sekali..
Cth:-
OMV - RM350k
O/S - RM 150k
90% x RM350k = RM315k
Minus O/S = RM165k (max cash y boleh top up)
So korang ada option samada nk refinance O/S bal sahaja (RM150k) or korang nak amek extra cash (Additional RM165k)
Provided DSR korang masih within bank's guideline..
Those y amek cash, 2 separate account akan do created.. Means korang akan byr kpd 2 acc..
1- RM150k (Redemption)
2- RM165k (Personal Consumption)
Utk acc 1, korang kene amek TL.. Utk acc 2, korang boleh amek OD..
Ini utk mudahkan korang utk managed acc korang n OD akan bg more flexibility dr segi utilization of RM as well as payment method..
Kalau korang nak amik both TL pun boleh..
Knp korang nk buat Refinancing??
-----------------------------------------------------------
1- Interest Rate
2- Structure of payment
3- Extra cash for renovation, medical purposes, investment, education, modal business & etc..
4- Convensional Loan kepada Islamic Financing
Etc...
Tenor
----------
Utk Redemption - up to Max 35/70
Utk Personal Consumption - 10y (Max 35/70 via extension request)
Ada TnC applied.. Agak susah utk Bella elaborate via written sb takut korang salah faham.. Tp memg boleh extend to max tenor.. More details mgkn boleh walk in to the bank or set TT dgn Bella ya..
Related Fees
-----------------------
1- MRTA/MRTT
2- Processing Fee
3- Set up Fee (kalau apply OD)
4- Legal Fee
5- Valuation Fee
6- Fire Insurances
Etc
Masa y sesuai utk Refinance??
-----------------------------------------------------
Jgn tanya bella bila masa y sesuai utk refinance.. Sb jawapan tu xde pada Bella.. Kene tanya pada diri sendiri.. Sb korang kene pertimbangkan segala kos2 y terlibat.. Dan semua aspect y ada mcm interest rate, loan package, locked-in period (if applicable), instalment etc..
Jgn buat refinance hanya sebab jiran sebelah buat refinance.. At least study a bit tentang impact or effect dia pada korang selepas korang apply..
OK x?
So ini pasal refinance..
Maaf Bella lambat updates.. Ingat kn cuti free rupanya lagi bz..
Sekali lagi Bella tegaskan.. Ini sekadar guidelines.. Different bank different term.. Kene rajin2 survey dan take notes..
Bella akan update info y lain kemudian ya..
Terima kasih kerana membaca dan menunggu..
smile emoticon smile emoticon
Tq
Bella Leana
Banker Pilihan Anda

Some tips dari Dr Azizan Osman

TIPS DARI DR AZIZAN OSMAN

 Merancang kewangan kita sebelum terlewat.
.
💥Waktu Pagi:
✔jgn Withdraw Duit Dari Atm
 ✔jgn Byr Loan
✔Jgn Byr Hutang
.
Pagi adalah Utk Kita:
 ✔Sedeqah
✔Jemput Rezeki Melalui Dhuha
 ✔Berzikir Dan Selawat
.
Semua untung bersih@gaji bersih mesti diagihkan ke dlm 6 TABUNG

 🔵Tabung NEC 55%
Singkatan kpd neccesity @ keperluan.
Semua perbelanjaan rumah, byr sewa, kete, bil.,amik dr tabung NEC ni
🔵Tabung FFA 10%
Financial Freedom Account.
Saving tetap kita. Jgn guna langsung utk tempoh yg pjg.,cth 10 thn.
Option simpanan utk FFA -
1. Unit trust
2. ASB
3. Fixed deposit
4. Tabung Haji
5. Beli gold
6. Simpan dlm tabung kt rumah.
Yg penting kita dh start create passive income utk masa depan kita.

 🔵Tabung LTSS 10%
Long term saving for spending.
Simpanan jangka masa pjg utk dibelanjakan.
Cth. Kumpul utk beli hp, deposit kete.,dll

🔵Tabung FUN (PLAY) 10%
Duit dr tabung ni br boleh guna utk joli, blanja mkn, reward diri

🔵Tabung EDU 10%
Tabung pendidikan.
Utk siapa?
Utk anak?
Diri sendiri mcm pi motivasi ke coaching ke..
ye....utk diri sendiri. Sbb yg nk kaya dan berjaya tu kita.
Duit tu guna tuk gi seminar, beli buku dll
Lps ni x de alasan x de duit nk blanja utk tambah ilmu. Korban skit tuk dpt yg lebih besar
Ank akn ada bhgn dia bila kita dah berjaya nnti
Kita slalu pikir ank je...tp x pernah pikir nk majukan diri sendiri dulu

🔵Tabung 5% CHARITY
Yang ni yg paling penting. Gunakan utk sedekah dan derma
Wajib ada
Tabung kebajikan
Tabung tu kita guna tuk bantu org lain
INGAT💥💥
Kita jgn jd perompak kpd bisnes kita sendiri!

besarkan kapasiti tabung anda..supaya kita boleh masukkan lebih byk rezeki...

Untuk mengelakkan Kebocoran Wang ..
Kita perlu menjadi MONEY MAGNET...
Dengan Kata Lain Duit Yang Berkat...
.
Banykkan sedekah dan mengeluarkan zakat pendapatan
.
kebocoran berlaku sbb duit tu bkn hak kita sebenarnya. Byk faktor yg jd penyebbnya
Ada duit je adalah masalah dtg, kete rosak, ank sakit dll...
Bermakna duit kurang berkat..,selalu berlaku pd ramai org...
Lps ni check blik diri kita.

Hubungan dgn manusia, ibubapa, suami, isteri, ank2
Ada dendam sesiapa
Ada x maafkan org..
Ada sakitkan hati org
Pikir semula

MOHON MAAF DAN MEMAAFKAN ORANG ADALAH PERKARA YANG TERBAIK!

How to calculate your return: base guideline saja

How to calculate your return?

Your return should be derived on your based cost. How much money have u been putting into an investment.

contohnya:
saya invest RM1000 pada Jan 22, 2015. Pada jan 22, 2016: amaun tersebut telah bertambah dari RM1000 kepada RM1500.

(RM1500 - RM1000)/RM1000 = 0.5 = 50%

ingat operasi BODMAS - bracket jangan lupa :P

Ini straight forward sahaja kan, sebab menggunakan cash.

tetapi bagaimana pula pengiraan menggunakan leveraging atau loan. Leveraging can multiply your gain as well as your loss.

Contohnya bila invest utk property subsale.
====
Scenario 1:
Harga property semasa beli: RM180,000.00
Harga market value: RM350,000
Kalau property ni beli cash: (RM350k-180k)/180k = 94%

====
Scenario 2:
kalau leveraging on loan (kiraan agak je ni):
Harga property: RM180,000
Harga market value: RM350,000
Financing value: RM162,000

Downpayment: 18,000 (10%)
legal fee: 8000
Stamping fee: 3000
==>Total initial cost: 29,000
RM350k - RM180k = RM170k
Your based cost is 29k. (RM170k-29k)/29k = 486%

Nampak perbezaan cash versus leveraging: 94% vs 486%

Ini kiraan kasar. kalau property ada rental, minus installment, RPGT (sekiranya dijual pada 5 tahun dan ke bawah) etc.

Menarik? :D jangan terpersona sangat dengan number sahaja. because everything has some risk. Jgn over-leveraging, nanti membelit leher sampai tak terkawal.

Dalam saham pun ada spt Margin financing, CFD, etc.

10 TIPS MUDAH UNTUK MEMBOLEHKAN PENJUAL CEPAT DAPAT DUIT HASIL JUALAN HARTANAH MEREKA

10 TIPS MUDAH UNTUK MEMBOLEHKAN PENJUAL CEPAT DAPAT DUIT HASIL JUALAN HARTANAH MEREKA
Ramai penjual hartanah hendak cepat dapat duit daripada jualan hartanah mereka. Mereka biasanya akan follow up dengan peguam untuk mengetahui status urusan jual beli hartanah mereka.
Tetapi pernahkah mereka bertanya apakah yang mereka boleh lakukan untuk membantu mempercepatkan penyempurnaan urusan jual beli tersebut?
Disini saya senaraikan beberapa langkah yang boleh dilakukan oleh penjual untuk mempercepatkan penyempurnaan urusan jual beli hartanah mereka.
1. Penjual hendaklah mempastikan semua dokumen yang diperlukan oleh peguam seperti salinan geran, cukai pintu, cukai tanah, salinan SNP dan lain-lain dokumen, lengkap dan teratur. Dokumen yang tidak lengkap akan melewatkan penyempurnaan urusan jual beli.
2. Kalau boleh terus buat carian rasmi terhadap hartanah anda dan serahkannya kepada peguam. Jadi, peguam tidak perlu lagi melakukan carian rasmi sebelum menyediakan SNP. Ia dapat membantu mempercepatkan urusan.
3. Penjual juga boleh bantu follow up dengan pihak berkuasa yang berkenaan untuk mendapatkan kelulusan kebenaran pindahmilik (consent). Kalau boleh penjual selalulah buat "lawatan" ke pejabat tanah untuk follow up permohonan consent. Biasanya kalau orang awam yang follow up, pejabat tanah akan beri lebih perhatian berbanding peguam yang follow up.
4. Penjual boleh memohon sendiri penyata baki hutang daripada bank mereka. Biasanya bank akan beri keutamaan kepad pelanggan mereka berbanding peguam. Jadi penyata baki hutang tersebut boleh dapat cepat.
5. Penjual juga kena pastikan tiada tunggakan bayaran bulanan kepada bank berkaitan dengan hartanah tersebut. Ini kerana sekiranya terdapat banyak tunggakan, ia akan melewatkan proses pengeluaran penyata baki hutang oleh bank. Lebih-lebih lagi sekiranya bank telah mula mengambil tindakan perundangan kepada anda, sudah pasti ianya akan melewatkan pengeluaran penyata baki hutang tersebut.
6. Pastikan segala cukai tanah dan cukai pintu dan lain-lain bayaran service charge / maintenance fees dijelaskan dengan segera sepenuhnya tanpa ada sebarang tunggakan. Resit asal bayaran tersebut hendaklah segera diserahkan kepada peguam. Kelewatan menjelaskan cukai tanah dan cukai pintu dan lain-lain bayaran berkenaan hartanah tersebut boleh melewatkan urusan penyempurnaan jual beli.
7. Pastikan hartanah yang anda jual tersebut telah ada nama anda di dalam geran. Jika belum, lakukanlah perfection of transfer (pindahmilik daripada nama pemaju kepada nama anda sebagai pemilik) terlebih dahulu sebelum anda decide untuk jual. Jika tidak, ia akan menyebabkan kelewatan dalam penyempurnaan urusan jual beli. Ini kerana peguam terpaksa uruskan perfection terlebih dahulu sebelum boleh sediakan perjanjian jual beli.
8. Pastikan hartanah yang anda jual tersebut kosong selewat lewatnya 1 bulan sebelum serahan milikan kosong dibuat. Ada kedapatan, rumah masih ada penyewa atau ada barang-barang walaupun sepatutnya penjual dikehendaki menyerahkan milikan kosong kepada pembeli.
9. Pastikan tiada tunggakan bayaran bil utiliti setakat tarikh pindahmilik dibuat Jika ada tunggakan eloklah selesaikan dahulu tunggakan tersebut dan bersegeralah menyerahkan resit bayaran bil utiliti tersebut kepada peguam.
10. Penjual juga boleh bantu follow up dengan bank mereka untuk pengeluaran bayaran tebus hutang kepada peguam dengan kadar segera. Sebagaimana yang saya nyatakan, biasanya bank akan lebih prihatin dengan pelanggan mereka sendiri berbanding peguam.
Kesimpulannya, penjual sendiri boleh memainkan peranan yang proaktif untuk membantu mempercepatkan penyelesaian urusan jual beli hartanah mereka.
Janganlah berat tangan untuk sama-sama membantu. Jika cepat urusan, anda juga yang untung sebab boleh cepat dapat duit. Jadi, stop complaining but do something.
Oleh;
SALKUKHAIRI ABD SUKOR 
Presiden 
Persatuan Guaman Hartanah Malaysia 
(HartaGuam)